Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.
Valitse jompi kumpi!

Tunnetko jo käsitteen Urban Winery?

Natuviinien valmistusta ei-ehkä-niin-urbaanissa, mutta erityisen luovassa ympäristössä, Fiskarsissa.

Tarina – 31.5.2021

Noita Winery jatkaa maailman metropoleista tuttua urbaanin viininvalmistuksen trendiä. Termi urban winery viittaa viinintuottajiin, jotka rikkovat perinteisen viininvalmistuksen rajoja: hankkivat rypäleensä ulkopuolisilta tuottajilta, tekevät pieniä eriä käsityönä ja keskittyvät usein alkuviinien tuottamiseen – eli viinien valmistamiseen mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tällaisia viininvalmistajia löytyy New Yorkin ja Lontoon kaltaisista suurkaupungeista. Ja Fiskarsista.

Kiertotalousajattelua kerta toisensa jälkeen.

Noita Winery on Suomessa jo pitkään asuneen brittiläisen Simon McCaben perustama urban winery. Noidan luomurypäleet tulevat Burgenlandin alueelta Itävallasta, joka on tällä hetkellä erityisen suosittu viinimaa. Viinit tuotetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti. “Valmistus tapahtuu käsityönä, eikä viiniin lisätä esimerkiksi hiivaa, vaan käyminen tapahtuu rypäleen luonnollisen hiivan avulla”, kertoo Simon. Noita jakaa tilat pienpanimon ja -tislaamon kanssa Fiskarsin Vanhalla Veitsitehtaalla, ja valmistuksesta jäljelle jääneet rypäleiden kuoret hyödynnetään oluentuotannossa, jonka jälkeen niistä tislataan väkevää alkoholia. Tämän jälkeen viimeisetkin rippeet päätyvät biokaasuksi.

Vierailulle?

Vierailulle Noita Winerylle pääsee tulevana syksynä, kun Fiskarsin Vanha Veitsitehdas avaa ovensa remontin jälkeen uudistettuna käsityöläisjuomatehtaana ja vierailukeskuksena. Samalla vierailulla voi tutustua pienpanimo- ja tislaamotoimintaan. Noidan tuotteita, kuten pirskahtelevaa Pet Natia tai syvän punaista, mutta kepeää Space Echoa, pääset maistamaan paikan päällä Fiskarissa, mutta juomia voit hankkia myös Alkoista. Tutustu valikoimaan Noidan sivuilta.