Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.
Valitse jompi kumpi!

Catena Zapata – huippuviinejä Argentiinasta ranskalaiseen tyyliin

Bodega Catena Zapata

Kun Italiasta saapunut Nicola Catena istutti ensimmäiset viiniköynnöksensä Argentiinan Mendozaan, hän tuskin arvasi, että vuosikymmen myöhemmin Catana Zapatan viinit olisivat maailman arvostetuimpia. Vähiten hän varmasti osasi epäillä, että hänen kotimaastaan mukana tuomansa viininvalmistustyyli vaihtuisi matkan varrella ranskalaiseen tyyliin, ja että juuri tällä olisi merkittävä vaikutus viineihin, jotka eivät häviä arvosteluissa kovimmassakaan seurassa. Tästä todisteena on muun muassa Drinks Internationalin ”World’s most admired wine brands” -äänestyksessä saadut kärkisijat vuodesta toiseen.

Nicolan työtä jatkoi hiljattain elämäntyöstään viinien parissa palkittu poikansa Nicolás, jonka missiona oli luoda viinejä, jotka pärjäävät vertailussa maailman huippujen kanssa. Tähän tarvittiin pioneerin visiota, jota Nicolás osasi hyödyntää ymmärtäessään, että köynnökset piti viedä sinne, minne kukaan ei niitä vielä ollut vienyt, viileämpään ilmastoon, ylös vuorille. Tämän oivalluksen kautta Catena Zapatan viinit alkoivat muistuttaa enemmän Bordeaux’ta, kuin perinteistä Mendozaa. Nicolás Catena toi näin Argentiinan viinit modernille aikakaudelle ja huippuviinien maailmankartalle.

Laura Catenan aikakausi

Catenan viinidynastian kolmas aikakausi alkoi, kun Nicolás’n tytär, Laura Catena, otti viinitalon ohjat. Lääkäriksi opiskellut ja edelleen myös lääkärin ammattia harjoittava Laura on edistänyt Catena Zapatan johtajana edistänyt viinitalonsa ja koko Argentiinan mainetta hienojen viinien tuottajina. Talon palstaviinit Adrianna-tarhalta Gualtallaryn alueelta ovat herättäneet viiniasiantuntijoiden huomion viime vuosina ja talo onkin noussut nopeasti maailman todellisten huipputuottajien valikoituun joukkoon. Laura Catenan intohimona on näyttää, että Mendozan parhaat tarhat voivat tuottaa maailmanluokan terroir-viinejä, joiden paikka on hienoimmissa ruokapöydissä ja harrastajien kellareissa.

Drinks Business -julkaisu palkitsi Laura Catenan ”Woman of the Year 2022” -tittelillä ja saksalainen viinijulkaisu Meininger myönsi hänelle ”Outstanding Achievement Award 2023” -palkinnon. Lauralle on myös myönnetty ”Old Vine Hero Award” työstään vanhojen Malbec-köynnösten vaalimiseksi.

Catena Zapata taas sai huikean tunnustuksen, kun heidät palkittiin “World’s Best Vineyard’ 2023” voittajaksi. Olemmekin erittäin ylpeitä saadessamme työskennellä näin upean viinibrändin huippuviinien kanssa ja jakaa argentiinalaisten viinien ilosanomaa Suomessa!

www.catenazapata.com