Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.

Tilaa uutiskirjeemme

Portviinien klassikko vuodesta 1692, Taylor’s Port

Taylor's Port 10-vuotias portviini, pullo ja lasi puutaustaa vasten

Historia: perinteitä ja jatkuvuutta

Taylor’s Port on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista portviinitaloista. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1692, jolloin englantilainen Job Bearsley aloitti viinikaupan Portugalissa. Varhaisvuosinaan yhtiö kävi kauppaa Pohjois-Portugalin punaviineillä, mutta siirtyi pian nousevan portviinikaupan ytimeen Douroon.

Merkittävä käänne tapahtui 1744, kun Bartholomew Bearsley hankki yrityksen ensimmäisen Douro-laakson viinitilan, Lugar das Lagesin. Tämä teki Taylor’sista ensimmäisen brittiläisen kauppatalon, joka omisti viinitilan Dourossa – ratkaiseva askel, joka loi perustan talon omalle viinintuotannolle ja laadun hallinnalle. Kyseinen viinitila on edelleen Taylor’sin omistuksessa.

1800-luvulla yhtiö selvisi useista kriiseistä, kuten Napoleonin sotien aiheuttamista kauppahäiriöistä. Tuolloin amerikkalaissyntyisen Joseph Camon rohkeat toimet turvasivat varastot ja toimitukset, ja yrityksen toiminta jatkui vaikeuksista huolimatta. Myöhemmin Joseph Taylor antoi nimensä talolle, ja perheomisteinen, itsenäinen linja on jatkunut tähän päivään.

Taylor’s on tunnettu laadustaan, mutta myös innovaatioistaan. Vuonna 1934 yhtiö esitteli Chip Dry -kuivan valkoisen portin, ja vuonna 1970 lanseerattiin nykyisin ikoninen Late Bottled Vintage (LBV), joka tarjoaa vintage-portin tyylin ilman pitkää pullokypsytystä. Taylor’s on myös yksi harvoista tuottajista, joilla on mittavat varastot vuosikymmeniä tynnyreissä kypsytettyä tawny-portia. Uudempia tuotelanseerauksia ovat vuonna 2025 markkinoille tuotu suurenmoinen Taylor’s Victory Port 80 Year Old Tawny sekä niin ikään 2025 lanseerattu Taylor’s Single Harvest 1975.

Talon tärkeimpiin tarhatiloihin kuuluvat Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita ja Quinta do Junco, joiden rypäleet määrittävät Taylor’sin klassisen tyylin.

Yli kolmen vuosisadan jälkeen Taylor’s on yhä portviinin maailman suunnannäyttäjä – perinteinen, perheomisteinen ja laadulle tinkimättömästi omistautunut talo, jonka viinit ovat muodostuneet portviinikulttuurin mittapuuksi.

iso tammitynnyri ja Taylor's logo

Portviinin valmistus

Taylor’silla portviinin valmistus alkaa kuten tavallisen viinin: rypäleet korjataan käsin syyskuun tienoilla. Portviinin valmistukseen käytetään useita alueen alkuperäisiä rypälelajikkeita, joista tunnettuja punaisia ovat esimerkiksi Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz ja Tinta Barroca. Nämä lajikkeet sopivat erityisesti Douron kuumiin ja karuihin olosuhteisiin. Yhdestä köynnöksestä saadaan vuodessa keskimäärin yksi pullo portviiniä.

Rypäleiden keräämistä käsin Dourossa

Perinteisessä tuotantotavassa rypäleet murskataan jaloilla syvissä graniittialtaissa. Käymisen aikana, kun osa rypälemehun sokerista on muuttunut alkoholiksi, joukkoon lisätään väkevää brandyn kaltaista rypäleistä valmistettua väkevää alkoholia. Tämä pysäyttää käymisen, jolloin osa sokerista jää viiniin. Tuloksena on makea tai puolimakea, runsas ja täyteläinen viini. Lisäyksen jälkeen viini siirretään suuriin, tammesta ja mahongista valistettuihin sammioihin. Kahden vuoden jälkeen arvioidaan, tuleeko viinistä vintage-portia, vai jätetäänkö viini vielä kolmeksi vuodeksi ikääntymään. Tawny-portit kuten Taylor’sin ikämerkityt 20, 30, 40 ja 50-vuotiaat portit kypsyvät sen sijaan pienissä tynnyreissä.

rypäleiden tallomista perinteisesti jaloin
Portviinitynnyri Taylorsilla

Cocktailreseptit portviinille

Perinteisesti portviini nautitaan sellaisenaan, usein jälkiruokana. Mikäli kaipaat kokeilevampaa tapaa nauttia portia, testaa näitä cocktailreseptejä!

Port Old Fashioned

3 cl Taylor’s 10 year old Tawny
2 cl Equiano Original -rommia
1 lusikallinen appelsiinimarmeladia
2 cl kivennäisvettä
Jäitä

Ravista jäät, portviini, rommi sekä marmeladi cocktailshakerissa, tuplasiivilöi matalaan lasiin. Lisää kivennäisvesi ja sekoita kevyesti.

Port Old Fashioned

Port Martini

6 cl Taylor’s Late Bottled Vintage
3 cl Ägräs Berry Vodka
2 cl Karpalomehua
Jäitä
Koristeeksi marjoja

Ravista ainesosat jäiden kanssa cocktailshakerissa. Siivilöi cocktaillasiin ja koristele marjoilla.

Bubbly Apple Port cocktail

Bubbly Apple Port

4 cl Taylor’s Chip Dry
3 cl Magners omenasiideri
2 cl sitruunamehua
2 cl Bundaberg inkivääriolutta
Jäitä
Omenaa

Kaada kaikki ainekset lasiin, lisää jäitä ja sekoita. Koristele ohuella omenakiekolla ja nauti!

Bubbly Apple Port cocktail

Vieraile viinitalolla

Porto on upea matkakohde ja tarjoaa matkailijoille paljon nautittavaa. Taylor’s Port ottaa vieraita vastaan kellarillaan kierroksen sekä tastingin muodossa. Voit nauttia päivällistä samassa paikassa ja Taylor’sin oma hotelli, upea The Yeatman Hotel, sijaitsee ihan vierailukeskuksen vieressä.

Valikoima ja saatavuus

Taylor’s Portin tuotteita on laajasti saatavilla niin Alkon myymälöistä kuin verkkokaupasta. Osa tuotteista on rajallisesti saatavilla.

Ravintola-asiakkaille tuotteet ovat tilattavissa Winetto-palvelun kautta.

Taylor's 30 years old tawny