Paul Baran juuret ulottuvat 1600-luvulle Champagneen, mutta nykyisen tilan tarina alkaa vuodesta 1833, kun Auguste François Bara saapui Bouzyyn ja avioitui viinitarhoja omistaneen Annonciade Robertin kanssa. Vuonna 1860 rakennettu tila kehittyi vuosikymmenten saatossa maatilasta viinitaloksi, ja 1950-luvulla Paul Bara ryhtyi ensimmäisenä suvussaan pullottamaan ja myymään samppanjaa omalla nimellä.
1970-luvulta eteenpäin talo nousi kansainväliseen maineeseen. Vuonna 1975 Paul Bara oli yksi ensimmäisistä samppanjataloista, jotka veivät viininsä Yhdysvaltoihin, ja sama kumppanuus jatkuu edelleen. 1980-luvulla vastuun otti talon kuudes sukupolvi, Chantale Bara, joka vei tilaa eteenpäin modernilla otteella ja aloitti mittavan kellarien ja tuotantotilojen uudistuksen. Tänään työtä jatkavat Chantale, taloa vuodesta 2021 johtanut Stéphanie Ducloux sekä uusi kellarimestari Grégory Baert. Talon ytimessä elää sama ajatus kuin ennen: innovoida, vaalia perintöä ja yllättää.
Paul Baran 11 hehtaaria tarhoja sijaitsevat yhdessä Champagnen ikonisimmista kylistä, Bouzyssa. Kylän kaikki palstat ovat Grand Cru -luokiteltuja, ja alue tunnetaan kansainvälisesti Pinot Noirin ehdottomana huippupaikkana. Talon 33 tarhapalstaa – 9,5 ha Pinot Noiria ja 1,5 ha Chardonnayta – tarjoavat syvän liitumaaperän ja luontaisen mineraalisuuden.
Bouzyn Pinot Noir antaa Paul Baran samppanjoille niiden tunnusmerkit: mausteisuutta ja kypsää hedelmää, jota jäntevä mineraalisuus kannattelee. Viinintekijälle tämä palstakirjo antaa mahdollisuuden rakentaa moniulotteisia ja tarkkaan hiottuja cuvéita, joissa terroir on selvästi läsnä.
Sadonkorjuu tehdään käsin, ja rypäleet puristetaan joko perinteisellä 4 000 kg:n puisella vaakapuristimella tai modernilla automaattipuristimella. Pienet puristuserät mahdollistavat palstakohtaisen tarkkuuden – ja talon erikoisuus on, että “jus de taille” -puristeita ei käytetä lainkaan.
Käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidusti, ja malolaktista käymistä ei sallita, jotta viinin aromit ja raikkaus säilyvät. Lopullinen kypsytys tapahtuu talon historiallisissa käsin kaivetuissa kellareissa 11 metrin syvyydessä: vintage-samppanjat kypsyvät 5–6 vuotta, ja talon klassikkosarja 2–3 vuotta. Pieni dosage (0–5 g/l) viimeistelee tyylin, jossa Bouzyn Pinot Noirin voima ja selkeys loistavat.
Talolla viljellään Pinot Noiria ja Chardonnayta tarkasti ja luonnon ehdoilla. Rikkakasvien torjunta-aineita tai hyönteismyrkkyjä ei käytetä lainkaan, rivien väleissä kasvaa katteena luonnollinen kasvusto ja maaperän biodiversiteettiä seurataan jatkuvasti. Työ on pitkäjänteistä ja kädenjälki tarkkaa. Sen tuloksena Paul Bara on saanut HVE- ja VDC-sertifikaatit, jotka vahvistavat tilan sitoutumisen kestävään viininviljelyyn.
Champagne Paul Baran samppanjoita on saatavilla Bottlescoutsin verkkokaupasta sekä Alkosta.
Ravintola-asiakkaamme voivat tilata Champagne Paul Baran samppanjoita suoraan Winetto-palvelun kautta. Voit myös tarvittaessa kääntyä myyntitiimimme puoleen: info@brukett.fi.