Tiesitkö, että Suomenlinnassa ja Fiskarsissa valmistetaan laadukkaita käsityöläisoluita? Ja että kumpaankin panimoon pääsee myös tutustumaan paikan päälle?
Kotimaisuus, pienet erät ja vastuullisuus yhdistävät Suomenlinnan ja Fiskarsin pienpanimoja. Muuten ne ovat kuin yö ja päivä: Suomenlinnan Panimo uskoo klassisiin oluttyyleihin ja Fiskarsin Panimon propellihatut taas hyödyntävät villejäkin tekniikoita oluenvalmistuksessa, tosin ikiaikaisia perinteitä myötäillen. Kun Suomenlinnan panimolla viritellään pilsiä huippuunsa, kokeillaan Fiskarsissa samaan aikaan luonnonhiivojen pyydystämistä lähijoen rannoilta.
Suomenlinnan Panimo on Suomen ensimmäisiä pienpanimoita ja toimii edelleen suomalaisten rakastaman merilinnoituksen satamalaiturin vieressä. UNESCOn maailmanperintökohde kutsuu panimovierailulle historiallisessa miljöössä, kierroksia järjestetään useamman kerran viikossa sekä tilauksesta. Panimon oluet on nimetty saaren historiaan liittyvien henkilöiden tai paikkojen mukaan, ja tunnetuimpia tuotteita ovat Chapman Lager ja Hoppe IPA. Oluita valmistuu suurella sydämellä ja ammattitaidolla Seattlesta kotoisin olevan Tyler Dierksin johdolla. Lue lisää tarinoista oluiden takana panimon verkkosivuilta ja seuraa somessa @suomenlinnanpanimo.
Fiskarsin Panimolla on käytössään oluenvalmistuksen välineitä, joita ei edes Euroopan tasolla ole kovin monella. Oluita valmistuu tammitynnyreissä ja makua saatetaan tuoda viininvalmistuksesta ylijääneillä rypäleenkuorilla. Panimo uskookin kiertotalouden voimaan, ja saman katon alla Fiskarsin Vanhalla Veitsitehtaalla hyödynnetään raaka-aineet viimeiseen tippaan saakka: kun viinien valmistukseen käytettyjen rypäleiden kuoret ovat maustaneet oluet, hyödynnetään ne tislaamon puolella pontikkaan, jonka jälkeen ne päätyvät vielä biokaasuksi.
Fiskarsin Panimon rakastetuimpia oluita ovat läheltä poimitulla kuusenkerkällä tyylikkäästi maustettu Metsän Henki ja tumma, mutta kuiva luomulager Musta Valssi. Pääpanija Simon McCabe on tuonut mukanaan Briteistä tyylejä, jotka yhdistyvät suomalaisen luonnon kanssa uniikisti yhteen. Kokeile esimerkiksi sour-tyylistä Will O’Wispiä. Lue lisää Fiskarsin Panimosta verkkosivuilta ja seuraa somessa @fiskars_brewery.