Suomenlinnan Panimo perustettiin Jussi Heikkilän toimesta ensimmäisten kotimaisten pienpanimoiden joukossa vuonna 1995. Panimo syntyi lauttalaiturin edessä sijaitsevaan kasarmirakennukseen Suomenlinnassa. Panimon alku juontaa juurensa samaan paikkaan, jossa myös teollinen oluentuotanto aikoinaan rantautui Suomeen. Saarella olut on nimittäin kuulunut arkeen jo 1700-luvulta lähtien, kun linnoitustyömaalle saapuneilla sotilailla oli mukanaan olutta.
Olut muodosti tuolloin monelle osan päivittäisistä ravinnoista ja vahvisti saariston ja kaupungin varhaisempaa rakennusvaihetta. Suomenlinnan panimohistoria on myös tärkeä osa koko kansan kulttuuriperintöä, sillä Suomenlinna – ja käytännössä koko Helsinki – on rakennettu oluen voimin. Olutta käytettiin tuolloin pääasiallisena ruokajuomana, sillä se ravitsi, säilyi hyvin ja oli puhtaampaa kuin makea vesi.
Viaporiin, eli Suomenlinnaan, saapuneiden upseerien mukana linnoituskaupunkiin saapui myös eurooppalaisia tapoja, uusia keksintöjä, tanssia, teatteria sekä tietotaitoa suurimittaisen oluentuotannon käynnistämiseksi Suomessa.
Kun tuotanto pikkuruisessa panimossa, Ravintolakolmio-nimisen perheyrityksen operoiman Suomenlinnan Panimoravintolan sisällä ei enää vastannut kasvaneeseen kysyntään, perustettiin Vantaan Nikinmäkeen isompi tuotantotila. Tästä tilasta tuotanto siirtyi Fiskarsin vanhalle veitsitehtaalle vuonna 2022 pienemmän, ainoastaan saaren tarpeisiin soveltuvan tuotannon jatkuessa edelleen saarella. Tätä ennen panimo oli siirtynyt osaksi perheomisteista Brukettia vuonna 2020.

Suomenlinnan ainutlaatuinen merilinnoitusympäristö ja rikas historia inspiroivat panimon oluita: jokaisella oluella on oma tarinansa, joka on usein nimetty historiallisten linnoituskohteiden tai henkilöiden mukaan.
Panimossa yhdistyy perinteet, vahva panostus laatuun ja moderni tekniikka: panimo pyrkii säilyttämään käsityöläisyyden, mutta hyödyntää nykyaikaisia tuotantotapoja korkean laadun ja maun varmistamiseksi. Suomenlinnan Panimo on kasvanut yhden miehen projektista yhdeksi Suomen merkittävimmistä pienpanimoista.
Oluen lisäksi suomenlinnalaisuuteen kuuluu kerrostunut kulttuuriperintö ja kiehtovien vastakohtaisuuksien rinnakkaiselo, joka täytyy kokea kaikilla aisteilla. Lempeitä kesäiltoja rantakallioilla ja syysmyrskyjen raakaa voimaa, taiteilijoiden lennokkaita siveltimenvetoja ja luotsikuskien jämäkkiä kädenpuristuksia. Jännittäviä tarinoita monen valtakunnan vaiheista taisteluineen. Lokkien kirkunaa, telakan ääniä, tervan tuoksua ja suolaa iholla.
Suomenlinnan Panimon tavoitteena on tuottaa rehellisiä ja laadukkaita oluita, jotka kunnioittavat saariston menneisyyttä. Oluen nauttiminen on osa suomalaista kulttuuria ja elämyksen kokemista: kun maistat Suomelinnan Panimon olutta, maistat myös palan Suomenlinnan historiaa ja ainutlaatuista merellistä tunnelmaa.
Nykyään panimon oluista valtaosa valmistuu vanhalla veitsitehtaalla Fiskarsissa. Tuotanto mantereella mahdollistaa laatuun sekä vastuullisuuteen keskittymisen: tuotanto in ISO 1401 sertifioitu, merkittävä osa sähkönkulutuksesta tuotetaan itse aurinkopaneelien avulla, hiilidioksidin talteenotto on ekologista mutta myös kustannustehokasta ja tuotanto pystyy hyödyntämään kiertotalouden näkökulmasta ainesosia tehokkaasti (esimerkiksi Ägräs Distillery on uudelleenkäyttänyt Suomenlinnan Panimon Horn IPAn humalat Hoppy Vodkan maustamisessa). Veitsitehtaalla sijaitsee myös pienpanimoille harvinainen käänteisosmoosilaite, jolla saadaan tuotettua aidosti hyvänmakuista alkoholitonta olutta.
Käsityöläisyys merkitsee panimolle kädentaitojen ja tekemisen lisäksi myös kestäviä arvoja sekä jaettavia hyvän elämän elämyksiä. Suomenlinnan Panimon designin takana on suunnittelutoimisto Werklig. Saatat nähdä pakkauksessa ehkä majakan valon, mereen laskevan auringon tai vaikka ihan vaan hyvän maun maamerkin.

Suomenlinnan Panimon valikoimassa on monipuolisesti erilaisia klassisia oluita – perinteisistä lageroluista moderneihin pale aleihin ja IPA-tyylisiin oluihin. Alkoholittomien oluiden puolella Ton IPA ja Ton Lager ilahduttavat heitä, jotka haluavat nauttia mausta ilman prosentteja. Jokainen tuote on aina suunniteltu kertomaan oma tarinansa.
Yksi esimerkki on Helsingin Sanomienkin hehkuttama Horn IPA (5,5 %), jonka nimi viittaa Suomenlinnan linnoituksessa sijaitsevaan bastioni Horniin, ja jonka makuprofiili on tasapainoinen, mallaspohjainen ja kukkaishumalainen.
Suomenlinnan Panimon tuotteet ovat saatavilla päivittäistavarakaupoista sekä Alkon myymälöistä kautta maan. Lisäksi voit tehdä ostoksia suoraan Fiskarsin vanhalla veitsitehtaalla panimomyymälästä tai piipahtaa panimokierroksella!

Ravintola-asiakkaamme voivat tilata kattavasti tuotteita kätevästi suoraan Winetto-palvelun kautta. Voit myös tarvittaessa kääntyä myyntitiimimme puoleen: info@brukett.fi.