Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.

Tilaa uutiskirjeemme

Noita Winery – Natuviiniä Fiskarsista

Kotimainen naturalviinien tuottaja

Noita Winery on Suomen ensimmäinen urban winery, joka perustettiin vuonna 2018 Fiskarsin ruukkiin, Läntiselle Uudellemaalle. Sijainti on poikkeuksellinen viininvalmistukselle, koska viinirypäleitä ei kasvateta kaupallisessa tarkoituksessa Suomessa, vaan Noita hyödyntää yhteistyötä pääosin ulkomaisten luomuviljelijöiden kanssa.

Noita Wineryn pääviinintekijänä toimii britti Simon McCabe, joka on hankkinut pitkän kokemuksensa ensin panimoilla Englannissa ja sen jälkeen Suomessa. Entinen muusikko vastaa Noidan alkuviinien tuotannosta ja luo yhdessä entisen bändikaverinsa, Dan Wilsonin kanssa brändin visuaalista ilmettä. Dan on tehnyt pitkän uran graafisena suunnittelijana ja on tunnettu yhteistyöstään Noidan lisäksi myös Oasiksen sekä Celinen kanssa.

Noidan pääviinintekijä Simon McCabe

Tuotantotapa

Noita Wineryn toimintaperiaate perustuu luonnonmukaisuuteen, käsityöhön ja mahdollisimman vähäiseen interventioon:

Rypäleet hankitaan käsin poimittuina, luomuviljeltyinä ja tuodaan suoraan pellolta tuotantotiloihin Fiskarsiin.

Viinin valmistus tapahtuu spontaanikäymisellä luonnonhiivoilla — ei lisättyä hiivaa, myöskään suodattaminen tai kirkastus eivät kuulu käytäntöön.

Sulfiittien käyttö on joko minimaalista tai niitä ei käytetä lainkaan, ja pakkauksissa viestitään avoimesti rypäleen alkuperä, tuotantoprosessi ja raaka-aineet.

Noita Winerylla alkuviinit pakataan kevytlasipulloihin ja osa myös tölkkeihin ja sesonkiluonteisesti nk. poucheihin, eli viinipusseihin. Nämä ympäristöystävälliset pakkausmuodot ovat vielä kohtuullisen uusia Suomessa, mutta pienentävät hiilijalanjälkeä merkittävästi toimien kuitenkin laadukkaana pakkausmateriaalina tuotteille.

Noita Barabao 250 ml tölkissä

Kiertotalous viinintuotannossa

Noita Winery erottuu myös ekologisilla valinnoillaan ja kiertotalouden periaatteilla.

Rypäleiden kuoret ja rangat sekä muut sivutuotteet eivät päädy jätteeksi: ne siirtyvät Fiskarsin Panimolle oluiden maustamiseen, ja myöhemmin jäännökset voidaan tislata Ägräs Distilleryllä ja viimeisetkin rippeet käyttää biokaasun tuotantoon.

Kun tuotantotilat sijaitsevat Fiskarsin ruukissa, saman katon alla oluen sekä väkevien alkoholien ja alkoholittomien juomien kanssa on tiivis yhteistyö mahdollista. Jos jotain on jäämässä tuotannosta ”yli” pystyy toinen hyödyntämään sen omassa tuotannossaan.

Rypäleiden alkuperä Itävallan Burgenlandista ja logistisesti tehokas kuljetus tuotantoon osoittavat pyrkimystä minimoida rypälekuljetuksen vaikutuksia ja säilyttää raaka-aineen laatu.

Urban winery

Fiskarsin ruukki on pieni ja luova yhteisö reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Vaikkei sijainti sinänsä ole kovin urbaani, viittaa ”urban winery” eli vapaasti käännettynä “urbaani viinintuottaja” siihen, että viinin valmistus tapahtuu paikassa, jossa ei ole omia viinitarhoja, vaan rypäleet tuodaan alueelle, ja tuotanto integroidaan osaksi kulttuurisesti rikasta yhteisöä. Konsepti on tutumpi Lontoon ja New Yorkin kaltaisissa metropoleissa, mutta se on osoittautunut toimivaksi myös Suomessa, missä rypäleiden kasvatus on vasta nuorta.

Noita Winery on erinomainen esimerkki uudesta viininvalmistuksen suunnasta: yhdistetty luomuviljely, käsityö, luonnonmukaisuus ja paikallinen yhteisö. Fiskarsin ruukissa toimiva viinitalo osoittaa, että viiniä voidaan tehdä myös viileämmässä ilmastossa ja ei-perinteisessä ympäristössä — kunhan rypäleiden laatu, tuotantotapa ja filosofia ovat kunnossa. Tämä tekee Noitasta mielenkiintoisen kotimaisen vaihtoehdon viinikentässä, erityisesti kuluttajille, jotka arvostavat luomua, läpinäkyvyyttä ja yhteiskunnallista vastuuta.

Noidan naturalviinit

Noidan tuotteita on saatavilla laaja valikoima Alkon verkkokaupassa, sekä valituissa myymälöissä. Maksimissaan 8% juomat ovat saatavilla myös suoraan viinimöltä Fiskarsin vanhalta veitsitehtaalta. Lisäksi voit tilata tuotteita suoraan kotiovellesi Bottlescouts.com -verkkokaupasta.

Anniskeluluvalliset ravintola-asiakkaamme voivat tilalta Noidan tuotteita kätevästi suoraan Winetto-palvelun kautta. Voit myös tarvittaessa kääntyä myyntitiimimme puoleen: info@brukett.fi.