Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.

Tilaa uutiskirjeemme

Fiskarsin Panimo – lähiluonto inspiraation lähteenä

Kuvat: Fiskarsin Panimo, Nick Tulinen ja Filma

Rekolasta Fiskarsiin

Fiskarsin Panimo on tinkimätön pienpanimo Fiskarsin ruukin sydämessä, joka valmistaa luonnollisia, suodattamattomia ja pastöroimattomia oluita. Makumaailma ammentaa puhtaasta luonnosta, monipuolisista mallas- ja hiivapohjista sekä kekseliäästä maustamisesta. Panimo tunnetaan mm. belgiolutsarjastaan, poikkeuksellisen moniulotteisista hapanoluistaan sekä maukkaista alkoholittomista oluistaan.

Fiskarsin Panimon tarina starttasi vuonna 2011 Vantaan Rekolassa yhden miehen intohimoprojektina, Rekolan Panimona. Ensimmäiset vuodet Mäntsälässä olivat talkoohenkeä, käsityötä ja pitkiä päiviä – ilman apulaisten pullotusapuja panimo ei olisi pyörinyt. Vuonna 2014 uudet tuulet veivät panimon Fiskarsin ruukin vanhaan veitsitehtaaseen, jossa syntyi myös uusi nimi: Fiskarsin Panimo.

Lähiluonto inspiraation lähteenä

Fiskarsin 600 hengen ruukki tarjoaa panimolle rauhallisen, luovan ympäristön. Puhdas luonto ympärillä antaa loputtomasti ideoita ja raaka-aineita uusiin oluisiin. Panimon yhteydessä toimiva puoti ja gastrobar tekevät vierailusta helpon – saman katon alla valmistuvat oluiden lisäksi myös natuviinit ja tisleet, joista on löytynyt käänteitä myös Fiskarsin Panimon oluisiin.

Humalailoittelun asemesta Fiskarsin Panimo hakee makumaailmansa monipuolisista mallaspohjista, erilaisten hiivojen ominaisuuksista sekä taidokkaasta maustamisesta. Oluet maustetaan usein suomalaisen luonnon antimilla: kuusenkerkällä, siankärsämöllä, pakuriteellä, apilalla, pujolla, mesiangervolla ja kanervalla. Pääpanijana toimii Englannista Suomeen muuttanut cask ale -osaaja Simon McCabe.

Fiskarsin Panimon filosofiaan kuuluu, että oluet ovat luonnollisista raaka-aineista valmistettuja eläviä oluita. Niitä ei ole suodateta tai pastöroida, vaan ne on pullotetaan juuri sellaisena kuin ne luonnostaan ovat. Aitoina, vivahteikkaina, elävinä.

Tynnyrit ja koelschip – oluiden ja viinien jaettu maailma

Vanhan panimon puolella kypsyy sadoissa tammitynnyreissä oluita, blendejä, viinejä ja tisleitä. Tynnyrit tuovat juomiin historiallista syvyyttä, vivahteita aiemmista täyteläisyyksistä ja kerroksellisuutta, jota ei voi saavuttaa terästankeissa. Tynnyritila on jaettu Noita Wineryn kanssa, mikä luo harvinaisen yhteisön eri juomatekijöiden välille.

Fiskarsin Panimolla on käytössään myös niin kutsuttu koelschip, yksi Suomen harvoista – ellei ainoa – perinteinen leveä, matala jäähdytysastia, jossa vierre jäähtyy vapaasti luonnon villihiivojen vaikutuksessa. Koelschip tuo juomiin paikallista terroiria, alueen omia mikro-organismeja, sekä syvyyttä, jota ei synny millään muulla menetelmällä. Sen rinnalla sadoissa tammitynnyreissä kypsyvät oluet, blendifermentaatiot, viinit ja tisleet saavat lisää kerroksia ja luonnetta, luoden Fiskarsille täysin oman makumaailman alueen omaan mikrobistoon ja flooraan perustuen.

Mies kiivenneenä korkeille tikkaille korkean altaan äärelle, joka on avatun ikkunan alla. Ympärillä näkyy suuria terästankkeja.
Koelschipin äärellä. Kuva: Filma

Gluteenittomuuden asiantuntija

Fiskarsin Panimo valmistaa sekä gluteenittomia että gluteenia sisältäviä oluita samoissa tiloissa tarkkojen puhdistus- ja laadunvalvontaprosessien ansiosta. Gluteeni poistetaan AN-PEP-entsyymikäsittelyllä, ja jokainen gluteeniton erä testataan kaksivaiheisesti: sekä panimon omassa laboratoriossa että ulkopuolisessa testauksessa ennen myyntilupaa.

Useat oluet – kuten Metsän Henki sekä niin ikään Fiskarsissa valmistettavat Suomenlinnan Panimon Chapman Lager ja Höpken Pils – ovat olleet gluteenittomia vuodesta 2024. Vuoden 2025 alussa ne saivat Keliakialiiton sertifikaatin. Panimolla on myös ISO14001-ympäristösertifikaatti.

Panimopuoti, gastrobar ja palvelut juhliin

Panimon yhteydessä sijaitseva Veitsitehtaan Gastrobar ja myymälä tekevät vierailusta helppoa ja inspiroivaa, ja tarjolla on myös kierroksia, joilla pääsee tutustumaan talon juomatuotantoon. Fiskarsin ruukki on vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turusta.
Lue lisää Veitsitehtaan sivuilta.

Veitsitehtaan myymälästä saat Fiskarsin panimon juomat, uniikit erikoiserät ja fanituotteet. Palvelemme myös yrityksiä ja juhlia – tarjolla on hanalaitteita, tynnyreitä, Funky Wagen -baariauto sekä mahdollisuus teettää oma olut tai olut omalla etiketillä.

Kaunis vehreä ja kesäinen jokimaisema, ja joen äärelle parkkeerattu vanha vihreä pakettiauto, jonka ääreen on kerääntynyt ihmisiä.

Saatavuus

Fiskarsin Panimon tuotteita on saatavilla mm. K-ryhmän ja S-ryhmän päivittäistavarakaupoissa, Fiskarsin Veitsitehtaalla sekä Alkossa.

Fiskarsin Panimon tuotteet ravintolaasi?

Anniskeluluvalliset ravintola-asiakkaamme voivat tilata Fiskarsin Panimon tuotteita suoraan Winetto-palvelun kautta. Voit myös tarvittaessa kääntyä myyntitiimimme puoleen: info@brukett.fi.