Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.

Tilaa uutiskirjeemme

Alma Carraovejas — huippulaatuisia pieneriä Espanjasta

Mustavalkoinen siluettimainen kuva, jossa tumma viini kaatuu pullosta viinilasiin ulkona terassipöydällä, jossa on myös maljakko. Taustalla vuoristomaisemaa.

Kuvat: Alma Carraovejas

Alma Carraovejas — kun gastronomia kohtaa terroirin

Vahvasta gastronomisesta taustasta ammentava Alma Carraovejas on perheomisteinen viinikokonaisuus, joka yhdistää Ribera del Dueron voiman, Segovian korkeiden tarhojen Verdejo-klassikon ja Galician herkät Ribeiro-valkoviinit. Alma Carraovejas tunnetaan upeista pienistä ja rajatuista eristään, jotka sopivat erinomaisesti niin ravintoloille, tapahtumiin kuin erityisiin tilanteisiinkin. Vuonna 2015 se oli ensimmäinen perheomisteinen espanjalainen viinitila, joka sai EFR -vastuullisuus- ja ympäristösertifikaatin. Lisäksi sen yhteydessä toimiva Ambivium-ravintola on Michelin-tähdellä palkittu.

Alma Carraovejasin tarina sai alkunsa 1982, kun José Maria Ruiz avasi ravintolansa (Restaurante José Maria) ja uudisti täysin tavan, miten laatuviinejä tarjoiltiin Kastiliassa: keskittyen tarjoilulämpötiloihin ja laadukkaisiin pulloviineihin perinteisten karahviviinien sijaan. Samana vuonna syntyi Josén poika Pedro Ruiz.

José Maria Ruiz yhdessä poikansa Pedro Ruizin kanssa viinitynnyreiden keskellä.
José Maria Ruiz poikansa Pedro Ruizin kanssa

Ravintolansa menestyksen siivittämänä José Maria Ruiz ja joukko segovialaisia viininystäviä perustivat viinitilan Carraovejasin alueen rinteille lähelle Peñafielin kaupunkia, Ribera del Dueron viinialueelle. Ideana oli tuottaa klassiselle maitoporsaalle täydellistä viinikumppania. Pago de Carraovejas oli syntynyt. Tilan ensimmäinen vuosikerta oli 1991 ja rypäleet kerättiin 25 hehtaarin alueelta.

Kuuluisan sommelierin ja ravintoloitsijan intohimo ja selkeä ruokayhteys yhdistettynä korkeaan viinilaatuun siivitti tilan suureen menestykseen Espanjassa, toimien nykyisen menestyksen siemenenä. Nykyään Pago de Carraovejas on Ribera del Dueron kuuluisimpia tiloja.

Vuonna 2007 Pedro Ruiz otti yhtiön vetäjän soihdun haltuunsa. Pedro toi moderneja tuulia yhtiöön panostamalla vastuullisuuteen ja viiniturismiin, jonka merkitys kasvaa edelleen kovaa vauhtia. Tätä on siivittänyt mm. Pago de Carraovejasin tilalla sijaitseva Ruizin perheen omistama Ambivium-ravintola. Tämä gastonominen ravintola kantaa yhtä Michelin tähteä.

Ravintola Ambivium ulkoa kuvattuna. Ikkunoista heijastuu auringonlasku.
Ravintola Ambivium

2010-luvulta lähtien talosta on kehittynyt konserni (nykyään Alma Carraovejas -nimellä), johon on liittynyt useita maineikkaita viinitiloja, kuten Espanjan ehdottomaan eliittiin lukeutuvia valkoviinejä Verdejo-rypäleistä tuottava Vides y Viños Ossian, Galician Ribeiron alueen legendaariset valkoviinitilat Viña Mein ja pikkuruinen Emilio Rojo sekä Bodega Marañones, arvostettu talo, joka tuottaa huikeita vuoristoviinejä Garnacha ja Albillo-lajikkeista Sierra de Gredosin alueella Madridin pohjoispuolella. Tutustu eri viinitiloihin tarkemmin alla.

Vuonna 2021 Pago de Carraovejas valittiin yhdeksi maailman 100 parhaasta viinitilasta. Tänä päivänä Alma Carraovejasilla on yhteensä noin 300 hehtaaria viinitarhoja, joista 150 ha on Pago de Carraovejasin tilan alueella. Muut talot ovat hyvin pieniä ja tuotanto rajallista. Tämä on bisneksen ohella selkeä viinillinen intohimoprojekti, jonka ytimessä on rakkaus ravintoloihin, ruokaan ja viiniin.

Pieni viiniköynnöksen taimi nousee vaaleanruskeasta maasta.

Pago de Carraovejas — Ribera del Dueron ikoni

1991 sadosta ensimmäisen viininsä tuottanut Pago de Carraovejasin viinitila sijaitsee Peñafielin kaupungin tuntumassa, Ribera del Dueron alueen sydämessä. José María Ruizin perustama tila aloitti 9 hehtaarin maaomistuksella, mutta sen huikea menestys on siivittänyt sen kasvuun; tarhoja on nykyään toistasataa hehtaaria. Nykyään tilan johtajana on José Marían poika Pedro Ruiz.

Carraovejasin tarhoilla viljellään Tempranillo-, Cabernet Sauvignon- sekä Merlot-lajikkeita ja köynnökset kasvavat kalkkipitoisessa savimaassa noin 850 metrin korkeudella merenpinnasta. Viininvalmistus on äärimmäisen huolellista ja tapahtuu tilan huippuunsa hiotussa viinimössä. Käyminen tehdään osin ranskalaisissa tammiastioissa ja osin terästankeissa ja viinien kypsytyksessä käytetään tarkkaan valikoituja ranskalaisia ja amerikkalaisia tammitynnyreitä. Lopputuloksena on täydellistä Ribera del Dueron klassikkoviiniä, jossa runsas kypsä ja mausteinen tyyli saa sopivasti luonnetta tammikypsytyksestä. Pago de Carraovejas on Ribera del Dueron arvostetuimpia huipputaloja, jonka laatuun on helppo rakastua.

Viiniköynnöksiä Pago De Carraovejasin tilalta
Pago De Carraovejasin köynnöksiä

Ossian Vides Y Vinos — Verdejon perinneköynnökset

Ossian Vides Y Vinos -viinitila sijaitsee Segovian maakunnassa, Nievan kylän tuntumassa, noin 100 kilometriä Madridista luoteeseen. Tila on erikoistunut huippuluokan valkoviinien tuotantoon paikallisesta Verdejo-lajikkeesta. Ossianin tuottamia Verdejoja pidetään Espanjan parhaina.

Talon tarhat sijaitsevat 900-1000 metrin korkeudella merenpinnasta ja suuri osa köynnöksistä (noin 60 hehtaaria) on yli satavuotiaita Pre-Phylloxera -köynnöksiä, joita viinikirva ei tuhonnut — kiitos hiekkaisen ja liuskekivisen maaperän, jossa kirva ei viihdy. Ossian perustettiin vuonna 2005 tavoitteena näyttää lajikkeen ja ikivanhojen köynnösten optimaalinen potentiaalim ja tila on vuodesta 2013 ollut Ruiz Aragoneses perheen omistuksessa, johtajanaan dynaaminen Pedro Ruiz.

Mustavalkoinen kuva Ossianin viinitarhoilta. Hiekkapitoisessa maaperässä näkyy lukuisia yli satavuotiaita Pre-Phylloxera-köynnöksiä.
Ossianin tarhoilla vilkjellään paljon yli satavuotiaita Pre-Phylloxera-köynnöksiä

Viña Mein & Emilio Rojo — Ribeiron herkät kulttivalkoviinit

Emilio Rojo on uniikki pientila Avia jokilaaksossa Ribeiron alueella, Luoteis-Espanjassa. Vuonna 1987 Emilio Rojo teki radikaalin uramuutoksen madridilaisesta tietoliikenneinsinööristä viininviljelijäksi syvälle Galician maaseudulle. Alkuun Emilio Rojo huolehti sukunsa pienestä tarhasta Arnoia-laaksossa päätyen sittemmin Avia-jokilaakson länsirinteelle, jossa hänen 1,20 hehtaarin tarha 275 metrin korkeudella merenpinnasta tuottaa noin 5000 pulloa Espanjan tärkeintä kulttivalkoviiniä.

Tarhan graniittipitoiset ja jyrkät terassitarhat viettävät itään ja ne tuottavat kuuminakin vuosina raikkaan mineraalista viiniä. Lajikkeina ovat 80% Treixadura sekä täydentävinä Loureiro, Albariño, Godello sekä Lado. Tarhaa viljellään luomumenetelmin.

Emilio Rojon tarha siirtyi muutama vuosi sitten osaksi läheisen Viña Meinin ja sen emoyhtiön Alma Carraovejasin omistusta pysyen kuitenkin itsenäisenä nimensä ja tarhansa osalta. Karismaattinen Emilio Rojo jatkaa viinikonsulttina ja viinitilan poikkeuksellisen laadun takuumiehenä.

Emilio Rojo esittelee kahdelle ihmiselle jyrkkiä rinteitään, joissa näkyy paljon vihreitä viiniköynnöksiä.
Emilio Rojo

Vuonna 1988 perustettu Viña Meinin viinitalo sijaitsee Avia-jokilaakson itärinteellä, lähellä Leiro-kylää, Ribeiron viinialueella. Talon naapurissa on San Clodio de Leiro-luostari, jonka kirjoissa aluetta on pidetty hyvänä viininviljelyalueena jo vuonna 1158. Viña Mein tärkein tarha on kooltaan 2,5 hehtaaria ja se sijaitsee viinitalon vieressä. Muita tarhoja on Avian jokilaakso itärinteillä etenkin luostarin tuntumassa.

Talon omistuksessa on nykyään 24 hehtaaria tarhoja ja niistä suuri osa (60 %) on valkoista Treixadura-lajiketta. Muita vaaleita lajikkeita ovat Loureiro, Albariño, Godello, Torrontés ja Lado. Talolla on myös hieman punaviinituotantoa lajikkeita kuten; Caíño Longo, Garnacha Tintorera, Brancellao, Sousón, Ferrón ja Caíño Tinto. Viña Mein oli ensimmäinen Ribeiron alueen tila, joka herätti huomiota modernilla laadullaan Madridin huippuravintoloissa.

Bodega Marañones — hyvin pieniä eriä korkealta vuoristosta

Bodega Marañones sijaitsee San Martín de Valdeiglesiasin kylässä Sierra de Gredos-vuoristossa, noin 70 kilometriä Madridista länteen. Sosiologi ja juristi J. Fernando Cornejon perustamaa viinitila on vuodesta 2021 lähtien talo on ollut osa Alma Carraovejas -konsernia. Marañones-tilan viinit ovat kehittyneet huimasti 2000-luvun alusta lähtien intohimoisten tekijöidensä käsissä. Aiemmin viineistä vastasi Fernando García, Comando G -viinitalon toinen perustaja, ja nykyään vastuun kantaa Javier Blanco, joka johtaa myös laadukkaita Verdejo-viinejä tuottavaa Ossian Vides y Vinos -tilaa.

Korkealla sijaitsevat viinitarhat levittäytyvät pääasiassa San Martín de Valdeiglesiasin ja Pelayos de la Presan kylien ympäristöön. Kaikilla Marañonesin viineillä – niin Garnachasta tehdyillä punaviineillä kuin Albillo Real -valkoviineillä – on selkeästi tunnistettava luonteensa. Talon viineille ominaista ovat kukkaiset, punamarjaiset, maamaiset ja ennen kaikkea mineraaliset aromit.

Viinitilalla viljellään 25 hehtaaria yli 50-vuotiaita vapaasti kasvavia köynnöksiä, jotka sijaitsevat graniittisilla rinteillä ja kukkuloilla (650–850 metrin korkeudessa). Tilan neljä pääpalstaa ovat: Marañones, Andrinoso, Peña Cruzada ja Dehesa. Joillakin palstoilla rivivälit ovat niin kapeat, että maanmuokkaus tehdään muulien avulla.

Viinien käyminen tapahtuu erillään palstoittain ja luonnonhiivoilla. Viinejä kypsytetään suurissa 500-700 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä ja foudre-tynnyreissä. Kaikki viinit valmistetaan hyvin pieninä erinä. Valikoima on saanut inspiraationsa burgundilaisesta filosofiasta ja sisältää alueellisia viinejä, tarhaviinejä sekä yksittäisten palstojen viinejä. Biodynaamisen viljelyn takeena on Demeter-sertifiointi. Marañonesin viinit ovat löytäneet paikkansa niin maailman arvostetuimmissa ravintoloissa kuin intohimoisten harrastajien kellareissa.

Auringonlasku Bodega Marañonesin tilalla - violetti taivas punertaa kukkulan takana ja etualalla on runsaasti viiniviljelmiä.
Bodega Marañones

Saatavuus

Useat taloista tuottavat pieniä eriä, joita saamme hyvin pieniä eriä. Pieniä eriä ohjataan kuluttajamyyntiin Bottlescouts-verkkokauppaan, ja valikoima vaihtelee saatavuuden mukaan. Mm. Ossianin, Bodega Marañonesin ja Pago de Carraovejasin viinejä kuuluu Bottlescoutsin valikoimaan. Lisäksi harvinaisempia eriä on saatavilla asiakkaidemme ravintoloissa.

Alma Carraovejasin viinit ravintolamyynnissä

Ravintola-asiakkaamme voivat tilalta Alma Carraovejasin viinejä Winetto-palvelun kautta. Kaikista harvinaisempia pieniä eriä ei kuitenkaan Winetosta löydy rajatun saatavuuden vuoksi, ja niitä voit tiedustella suoraan myyntitiimiltämme osoitteesta info@brukett.fi.