Kiinnostaako pienerät ja suuret uutiset? Tilaa sopivan harvoin ilmestyvä uutiskirjeemme.
Valitse jompi kumpi!

NOITA WINERY – KOTIMAISEN VIININVALMISTUKSEN UUSI AIKAKAUSI

Viinimaailma muuttuu ja Noita Winery on muutoksen eturintamassa. Naturalviinit (tunnetaan myös lempinimellä natuviinit tai virallisemmalla nimityksellä alkuviinit), ovat kasvattaneet suosiotaan etenkin vastuullisuustietoisten kuluttajien keskuudessa, jotka erityisesti arvostavat ekologista tuotantotapaa.

Luomurypäleitä Itävallasta

Suomi ei ole tunnettu viinituotteistaan, eikä se edes ole Euroopan Unionin silmissä viinintuottajamaa. Tiesitkö, että tästä syystä Suomessa rypäleistä tuotettuja viinejä ei saa edes kutsua viineiksi?

Noita Winery ostaa suurimman osan rypäleistä Itävallan Burgenlandin alueelta, Hafnereiden viinitilalta. Luomurypäleet poimitaan käsin ja toimitetaan välittömästä kylmäkonteissa Fiskarsiin, missä rypäleiden käsittely alkaa heti rekan kurvatessa pihaan. Viinin valmistukseen puututaan mahdollisimman vähän: käyminen tapahtuu villihiivojen avulla, tuotteita ei suodateta tai kirkasteta, ja niihin lisätään hyvin vähän tai ei lainkaan sulfiitteja. Siksi niitä kutsutaan naturalviineiksi.

Naturalviiniä eli natuviiniä suomalaisista rypäleistä

Noidalla on tehty natuviiniä myös kotimaisista Solaris-rypäleistä, joita on saatu viljelijältä Kesälahdelta. Saatavuus riippuu aina satovuodesta. Vuosi 2024 oli sopivan lämmin ja aurinkoinen, ja rypäleet saivat kypsyä hyvin kypsiksi. Näin ollen seuraava vuosikerta Polaris-nimistä Noita Wineryn alkuviiniä tulee myyntiin keväällä 2025.

Miten valmistus tapahtuu?

Noita Winery yhdistää perinteet ja modernin ajattelun ainutlaatuisella tavalla. Rypäleiden käsittelyyn kuuluu esimerkiksi perinteinen paljain jaloin tallominen ja toisaalta, valmistus on naturalviineille tyypillinen; mahdollisimman ekologinen ja alkuviinin luonnonmukaista valmistumista kunnioittava.

Noita Winery toimii Veitsitehtaalla Fiskarsin ruukissa. Tehtaan katolla on pitkä rivi aurinkopaneeleja, joilla saadaan yli kolmannes energiankäytöstä katettua kesäkuukausina. Samassa rakennuksessa valmistuu myös Fiskarsin Panimon oluita, joiden maustamiseen käytetään Noidan tuotteiden valmistuksesta ylijääneitä rypäleenkuoria. Saman katon alla sijaitsee myös Ägräs Distillery, joka hyödyntää nuo samaiset kuoret tislaten massaa pontikaksi. Vielä tämän jälkeen viimeiset rippeet viedään biokaasun tuotantolaitokselle.

Noita Winery on aktiivisesti mukana edistämässä suomalaisen viinikulttuurin kehittymistä. Viini ei ole vain ulkomaiden eksotiikkaa – sen kuuluu olla kotimainen ylpeyden aihe ja vientituote.

Mistä Noita Wineryn brändissä on kyse?

Noita Winery on saanut nimensä noidista ja magiasta – mystisistä hahmoista sekä ilmiöistä, jotka ovat kautta aikojen olleet yhteydessä luontoon, intuitioon ja muodonmuutoksiin. Tämä nimi heijastaa Noidan tapaa työskennellä alkuviinin kanssa: kunnioittaen luonnon rytmiä ja muuttaen yksinkertaiset raaka-aineet alkuviiniksi.

Noita Winery hyödyntää mytologiaa esimeriksi tuotteiden nimeämisessä. Esimerkiksi Baba Yaga on vanha slaavilainen taruhahmo ja Enuma Elis babylonialainen luomismyytti.

Brändin on perustanut pääviinintekijänä toimiva britti, pienpanimopuolella kokemusta pitkään kartuttanut Simon McCabe. Värikkään ilmeen takana on Simonin entinen bändikaveri, Daniel Wilson.

Ensimmäinen ”urban winery” Suomessa

Noita Wineryn kotipaikka on ei-niin-urbaanissa, pittoreskissa Fiskarsin ruukkikylässä. Maailmalla käsite urban winery tunnetaan New Yorkin ja Lontoon kaltaisissa metropoleissa nimenomaan kaupungissa sijaitsevina pieninä viinimöinä, jotka ostavat Noidan tavoin rypäleet toisaalta, mutta viinivalmistus tapahtuu kaupungin sykkeessä. Urban wineryn konsepti tuo viininvalmistuksen sinne, missä suuri osa tuotteiden kuluttajista on. Tämä ei ainoastaan tuo (alku)viiniä lähemmäs kuluttajaa, vaan myös avaa ovet viininvalmistuksen prosessiin. Vaikka Fiskarsiin onkin Helsingistä ja Turusta reilun tunnin matka, niin Suomessa ei ole toista vastaavaa toimijaa, joka tekisi kaupallisia naturalviinejä rypäleistä. Noita Winery on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa urban winery.

Veitsitehtaan juomatuotanto, rakennuksen pääty

Tervetuloa vierailulle tutustumaan tuotantoon

Vierailijat voivat nähdä Noita Winerylla omin silmin, miten tuotteet valmistuvat lopputuotteeksi. Läpinäkyvyys on Noidalle tärkeää, ja viinimöllä halutaankin avata paremmin viininvalmistuksen taikaa, jolloin naturalviiniä voi arvostaa uudella tavalla.

Tutustu lisää Veitsitehtaan tuotantoon ja vierailukeskuksen palveluihin! Voit varata paikkasi opastetulle kierrokselle ja nauttia lasillisen Noidan alkuviiniä baarissa. Voit myös hankkia tuotteita, joiden alkoholiprosentti on maksimissaan 8% Veitsitehtaan puodista. Noidan tuotteita on saatavilla Alkoista (tarkista myymäläsaatavuus tai tilaa Alkon verkkokaupasta) sekä Bottlescoutsin verkkokaupasta kotiintoimituksella.